Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου 2010

Τελετή Απονομής Διαμνημόνευσης Αξίας και Τιμής στην θανούσα ιδιώτη Ιωαννίδου Ελένη του Ιωάννη

Την 21 Δεκεμβρίου 2009, ημέρα εορτασμού της επετείου ιδρύσεως της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, κατά την οποία καθιερώθηκε να πραγματοποιείται η ορκωμοσία των Ευελπίδων Ιης Τάξεως, το λίκνο των αυριανών ηγητόρων του Στρατού Ξηράς, τιμήθηκε η ηρωίδα Ελληνίδα μάνα, Ελένη Ιωαννίδου, που δεν δίστασε να προσφέρει στο θυσιαστήριο της ελευθερίας τα παιδιά της.

Η εκλιπούσα Ελένη Ιωαννίδου γεννήθηκε στους Αρμενίους Κυπαρισσίας. Παντρεύτηκε τον Ιωάννη Ιωαννίδη και απέκτησε 10 παιδιά, 9 αγόρια και 1 κορίτσι. Έζησε όλα της τα χρόνια στην Κυπαρισσία της Μεσσηνίας. Κατά την διάρκεια του Eλληνοϊταλικού πολέμου και συγκεκριμένα στις 2 Φεβρουαρίου του 1941, έστειλε το παρακάτω γράμμα:

«Προς τον Πρόεδρο της Κυβερνήσεως κ. Αλ. Κορυζήν
Ο υιός μου Ευάγγελος Ι. Ιωαννίδης απωλέσθη εις τας επιχειρήσεις της Κλεισούρας. Παρήγγειλα εις τους τέσσαρας ήδη υπηρετούντας Χρήστον, Κώσταν, Γεώργιον και Νίκον Ι. Ιωαννίδην, να εκδικηθώσιν τον θάνατον του αδελφού των.
Κρατώ εις εφεδρείαν άλλους τέσσαρας Πάνον, Αθανάσιον, Γρηγόριον και Μενέλαον Ι. Ιωαννίδην, κλάσεων 1917 και νεωτέρων.
Παρακαλώ κληθώσιν ονομαστικώς και ούτοι, εις πάσαν περίπτωσιν ανάγκης της Πατρίδος ή τυχόν απωλείας ετέρου τέκνου μου προς εκδίκησιν εχθρού.
«Ζήτω η Πατρίς»

Ελένη Ιωαν. Ιωαννίδου, 2 Φεβ 1941»

Ως ελάχιστο φόρο τιμής, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας αποφάσισε την απονομή της Διαμνημόνευσης Αξίας και Τιμής στην ηρωική Ελληνίδα μάνα. Η Διαμνημόνευση απονέμεται στους Αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων με βαθμό Αντιστρατήγου καθώς και σε Έλληνες ιδιώτες και αλλοδαπούς Αξιωματικούς για ενέργειες, δραστηριότητες και υπηρεσίες που αποβαίνουν επ’ ωφελεία των Ενόπλων Δυνάμεων και του Ελληνικού Έθνους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου